2011. február 17., csütörtök

Napi okosság: Az űrből is látszik a pingvinszar

Véletlenül jöttek rá a British Antarctic Survey [1] kutatói, hogy hogyan tudnák az Antarktisz császárpingvin-kolóniáinak mozgását vizsgálni. A Global Ecology and Biogeography című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a megoldás a műholdas követés, a szatelitképeken ugyanis a végtelen fehér jégmezőn vörösesbarna csíkként látszik a pingvinek vonulása nyomán a maguk mögött hagyott guánó.

emperor penguin colony at halley
Légifelvétel egy antarktiszi pingvinkolóniáról

A Peter Fretwell által vezetett kutatócsoportnak 38 pingvinkolóniát sikerült ezzel a módszerrel felfedeznie, és a költözésüket feltérképezni. A tudós a Salon.com-nak elmondta [2], hogy a felfedezés igen fontos, mert a császárpingvinek élettere az antarktiszi jég olvadásával a közeljövőben a töredékére csökkenhet, így a faj a kihalás szélére sodródhat. Eddig a kutatóknak semmilyen módszer nem állt a rendelkezésükre, hogy télen, amikor az időjárás rosszra fordul, követni tudják a pingvineket.

A pingvinekkel foglalkozó szakemberek szerint egyébként a pingvinek ürüléke riasztóan büdös, és annyira sok a só benne, hogy rövid úton szétmarja az Antarktiszon az állatokkal rendszeresen foglalkozó kutatók csizmáit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mi a véleményed a kakiról?